dissabte, 18 de febrer del 2017

la cigonya alemanya Zozu passa l'hivern de 2016/17 a l'estany d'Ivars i Vila-sana

La cigonya Zozu (una femella, la segona de quatre germans) va néixer el 5 de maig de 2013 a la colònia de cigonyes del poble de Böhringen a Radolfzell, ciutat del llac Constança, a Alemanya. Zozú, al marge d'anellada, va ser equipada també amb un emissor GPS que constantment emet la seva posició a través d'un satèl·lit. Aquest fet ha permès seguir amb fidelitat els seus moviments i fins i tot analitzar el seu comportament a cada una de les localitats. Així, el primer any va migrar cap al sud, va creuar l'estret de Gibraltar i va volar al llarg de la costa marroquina fins a Rabat. Aquí sembla que va passar l'hivern 2013/14 lligada a l'abocador d'aquesta ciutat.

A la primavera Zozu va volar cap al nord, però no retornà a Alemanya (encara era massa jove per criar) sinó que es quedà al nord d'Espanya, voltant per diferents punts de la Vall de l'Ebre entre Navarra i Aragò. Pels moviments que realitza en aquest període sembla que s'alimenta molt més en conreus que no pas en abocadors.

L'hivern 2014/15, potser associada a algun grup de cigonyes migradores, fa un petit viatge fins a les rodalies de Madrid, on resta tot el temps en un gran abocador aprofitant tot tipus de residus.

La primavera de 2015 ja comença a sentir la crida de la reproducció i vola cap al nord, on visita possibles zones cria de l'est de França i sud d'Alemanya, inclosa la seva zona de naixement, sense però arribar a emparellar-se.

La tardor de 2015 vola altra vegada cap al sud tot i que en aquesta ocasió s'atura a Lleida, on passa l'hivern de 2015/16 voltant pel sud de la ciutat, alimentant-se entre l'abocador de Montoliu de Lleida i conreus de les rodalies, amb petites incursions a la resta de la Plana.

La primavera de 2016 va tornar a Alemanya, a Böhringen poble on havia nascut, on es va aparellar i va criar. El mal temps, amb fred i pluja, va comportar però que el poll que tenia morís avanç de volar, amb cinc setmanes.

Aquesta tardor, que ja coneix el camí, va tornar a volar amb altres cigonyes alemanyes cap a Lleida, tot i que en aquest cas s'ha quedat amb un grup d'uns 200 exemplars a les rodalies de l'estany d'Ivars i Vila-sana, amb algunes incursions també a l'abocador de Montoliu de Lleida. Aquest grup durant el dia s'alimenta majoritàriament a l'abocador de Castellnou i en conreus de les rodalies, sobretot alfalsos, i al vespre van a dormir a l'estany.

Per tal de conèixer amb més precisió l'àrea d'hivernada de Zozu, aquest hivern han vingut fins a l'estany ornitòlegs del Max Planck Institute, acompanyats pel Joan Rodriguez i l'Anna Varea, per poder fer un petit seguiment de la cigonya. Aquesta visita fins i tot ha merescut un llarg article a la premsa alemanya.

Al següent enllaç es pot observar un mapa interactiu amb els viatges de Zozu.


Zozu a l'abocador de Castellnou de Seana. 31/01/2017. (c) Anna Varea Polo & Joan Rodríguez Rosario

Zozu amb altres companyes buscant talpons i insectes en un rostoll d'alfals. 31/01/2017. (c) Anna Varea Polo & Joan Rodríguez Rosario

Joca de les cigonyes al costat nord de l'estany. 31/01/2017. (c) Anna Varea Polo & Joan Rodríguez Rosario

Les cigonyes dormen dins l'aigua on se senten més protegides de possibles predadors. 31/01/2017. (c) Anna Varea Polo & Joan Rodríguez Rosario

Ornitòlegs del Max Planck Institute, acompanyats pel Joan Rodríguez i l'Anna Varea,  localitzant Zozu amb l'ajuda d'un emisor. 31/01/2017

Viatges de Zozu al llarg de la seva vida

Localitats de la plana de Lleida visitades per Zozu els hiverns de 2015/16 i 2016/17

Moviments de Zozu l'hivern de 2016/17 entorn de l'estany d'Ivars i Vila-sana on s'aprecia molt be la joca de l'estany i els moviments que fa en busca d'aliment