dilluns, 28 de gener del 2019

L'àguila cridanera, nova espècie a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Desprès d'un final d'any 2018, amb l'observació de dues espècies estrella noves a l'estany (cabussó orellut al novembre i gavinot polar al desembre), el gener del 2019 no s'ha volgut quedar endarrere i ens ha obsequiat novament amb una espècie fins ara mai registrada a l'estany d'Ivars i Vila-sana ni al Pla d'Urgell. En concret es tracta d'un jove d'àguila cridanera (Aquila clanga o Clanga clanga) observat per primera vegada el dia 22 per Lluís Culleré i retrobada el dia 28 per Enric Morera. Aquest exemplar és un jove nascut la primavera anterior que presenta el seu distintiu dors pigallat. L'àguila cridanera és una àguila compacta de cua curta. Cria des de l'extrem est d'Europa fins a Xina i hiverna en diferents regions del sud d'Àsia. Pel que fa a la petita població Europea el gruix hiverna a l'Orient Mitjà i península Aràbiga. Presenta però una petita població al Nord d'Europa que hiverna a la Mediterrània occidental, amb alguns ocells anellats a Estonia que cada any arriben fins al Fondo d'Elx, al sud del País Valencià. A Catalunya és una espècie ocasional i de presencia irregular, que només es veu de tan en tant algun hivern als principals aiguamolls litorals, essent molt més rara a l'interior.

Val a dir que l'àguila cridanera és una espècie amenaçada a nivell mundial, catalogada com a vulnerable per la UICN per la regressió que pateix, amb una població que potser no supera les 2000 parelles a tot el mon.

El fort pigallat del dors i "calces" és distintiu dels joves d'àliga cridanera. 28/01/2019.  (c) Enric Morera

L'àguila cridanera és una espècie força compacta amb ales amples i cua relativament curta. 28/01/2019.  (c) Enric Morera



Jove d'àguila cridanera molestada per una arpella (Circus aeruginosus). 28/01/2019.  (c) Enric Morera

Jove d'àguila cridanera sobrevolada per una gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus). 28/01/2019.  (c) Enric Morera