divendres, 30 d’agost del 2019

Presència de la papallona tigre a l'estany d'Ivars i Vila-sana

La papallona tigre (Danaus chrysippus) és una papallona gran i vistosa que es caracteritza pels seus hàbits migratoris. És una espècie present al sud de la península Ibèrica i nord d'Àfrica que sovint a partir del mes de juliol arriba a Catalunya. Sense ser corrent, llavors és una espècie regular als aiguamolls litoral, essent molt més rara a l'arribada d'exemplars a l'interior. Els exemplars migratoris poden criar a l'estiu a Catalunya tot i que les baixes temperatures hivernals i la manca de plantes nutrícies per a les erugues a l'hivern fa que no sobrevisquin fins l'any següent.

El 13 de juliol Ramon Prat Espelt en va veure una a l'estany, hàbitat a priori favorable per a l'espècie , on fins ara però no s'havia detectat mai cap exemplar. Serà una dada aïllada o pel contrari és el preludi de futures noves arribades d'aquesta papallona fruit de l'escalfament global?

Papallona tigre a l'estany. 13/7/2019. (c) Ramon Prat Espelt

Nota. Arrel de la publicació d'aquesta entrada ha sortit a la llum una dada anterior d'aquesta papallona a l'estany d'Ivars i Vila-sana que fins ara no s'havia fet pública. En concret l'observació d'1 exemplar el 12/9/2009 per part d'Enric Morera. Aquest fet fa recular quasi 10 anys la primera observació de la papallona tigre a l'estany, sense que tinguem constància entre mig de cap nova observació.  Aquesta entrada fa també que ens arribi una nova observació tampoc no publicada del mateix 2009. En concret 1 ex observat al mateix estany el 15/10/2009 per Arnau Bonan, Aquesta dada però no modifica però el període posterior de 10 anys sense dades.

Papallona tigre a l'estany. 12/9/2009. (c) Enric Morera