dilluns, 22 de desembre del 2014

El bernat pescaire a l'estany d'Ivars i Vila-sana

El bernat pescaire es un hivernant regular a la plana de Lleida i un reproductor local, amb algunes colònies importants a l'aiguabarreig del Segre-Cinca, embassament d'Utxesa, Sot del Fuster i embassament de Sant Llorenç de Montgai. A l'estany d'Ivars i Vila-sana sembla hauria intentat criar alguna parella el període 2012-2014 però amb un resultat incert. 

A l'estany el bernat pescaire és una espècie que es pot observar tot l'any, tot i que no de forma homogènia. En efecte, si analitzem les dades del gràfic 1 veiem que es produeix un mínim els mesos de maig i juny, en ple període reproductor, quan només quedarien a l'estany els pocs ocells que han intentat criar més algun ocell no reproductor.

Gràfica 1. Mitjana mensual de bernats pescaires a l'estany d'Ivars i Vila-sana el període 2010-2014

A partir dels mesos de juliol es produeix un cert repunt que s'accentua durant el mes de setembre, per iniciar el descens durant els mesos de febrer i març. Per interpretar que passa en aquest període disposem d'algunes lectures de bernats pescaires anellats amb anelles de lectura a distància a les colònies de la plana de Lleida. Així, tenim el cas del bernat pescaire amb anella 5TL (vegeu la fotografia 1) que va se anellat com a poll el 06/04/2006 a l'embassament d'Utxesa (fet que ens indica que els adults devien fer la posta com a molt tard el mes de febrer). Aquest bernat, que només sabem on va néixer però no on està criant, ha estat observat a l'estany en 16 ocasions entre els anys 2007 i 2014 (gràfic 2). De les dades obtingudes es dedueix que apareix a l'estany un cop acabada la temporada de cria, amb un màxim d'observacions al període juliol-setembre i podria ser que a partir del mes d'octubre vagi a hivernar a alguna altra localitat. La dada del mes de gener podria correspondre a una dada de pas durant el retorn cap a la zona de cria en alguna de les colònies de la plana de Lleida.

Gràfic 2. Nombre d'observacions mensuals del bernat pescaire 5TL a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Bernat pescaire amb anella 5TL a l'estany el 22/09/2009. (c) Joan Estrada Bonell

Localitat de naixement del bernat pescaire 5TL en referència a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Un altre cas que ens aportaria unes dades semblants seria el del bernat pescaire amb anella F07 que va ser anellat com a poll a l'Illa dels Martinets, a la Granja d'Escarp-Mequinença, el 12/06/2008 i que amb posterioritat ha esta observat criant al Sot del Fuster, a Vilanova de la Barca, el 19/05/2012 i com a post-reproductor a l'estany (13/07/2011), en el que sembla un moviment de dispersió semblant al de l'ocell amb anella 5TL. 

Localitats de naixement i reproducció del bernat pescaire amb anella F07 en relació a l'estany d'Ivars i Vila-sana


D'on son doncs els ocells que es veuen entre setembre i març? Doncs molt possiblement es tracta d'ocells que ens visiten a l'hivern des del centre i nord d'Europa. En efecte, al nord d'Europa el bernat pescaire és una espècie de reproducció més tardana, d'aquí la presencia d'ocells fins el mes de març a l'estany, i l'arribada també  més tardana. En resum que a l'estany d'Ivars i Vila-sana, tot i ser el bernat pescaire una espècie present tot l'any, hi coincideixen diferents poblacions. En concret una petita població estival amb algun intent de cria a la que a partir del mes de juliol s'hi sumaria alguns ocells que han criat en altres colònies properes de la plana de Lleida. Aquest ocells podria molt ben ser que marxessin de l'estany a partir del mes d'octubre, coincidint amb l'arribada del flux de bernats pescaires nascuts al nord i centre d'Europa, que romandrien a l'estany fins al mes de març, quan ja fa dies que els bernats de les colònies de la plana de Lleida ja estan criant.