No és gaire habitual a aquestes alçades de l'any anar per la segona espècie nova a l'estany d'Ivars i Vila-sana (el mes de gener és va detectar una àguila cridanera), doncs cada vegada és més llarga la llista d'espècies detectades i en resten menys de potencialment detectables. En efecte, des que el 2005 va començar a entrar aigua a l'estany ja s'han identificat en aquest espai 259 espècies.
L'espècie que fa la 259 és el gavià caspi (Larus cachinnans). Aquest és un gavià cosí germà del nostre gavià (Larus michahellis), doncs fins no fa massa anys eren considerats la mateixa espècie, que cria a l'est d'Europa, mar Negre i mar Caspi. A l'hivern part dels exemplars migren fins a l'est del Mediterrani, amb uns pocs ocells que s'escampen per aquest mar i arriben fins la península Ibèrica. A Catalunya és un visitant escàs que acostuma a observar-se associat a grans concentracions de gavians, entre els quals sovint passa desapercebut per la seva semblança amb el nostre gavià.
L'ocell detectat a l'estany per Quim Minoves el 16/3/2019 era un jove nascut el 2018, que el podem identificar pel cap més blanc i arrodonit que el del gavià, l'ull més petit i negre i el bec més llarg, amb el front menys angulós. El contrast entre l'esquena clara i les ales fosques també ens ajuda a diferenciar-lo dels joves de l'any anterior de gavià argentat.
Amb el gavià caspi ja són 11 les espècies de gavines detectades a l'estany d'Ivars i Vila-sana des de la seva recuperació.
Jove de 2on any calendari. 16/3/2019. (c) Quim Minoves.