dilluns, 6 d’octubre del 2014

Mosquiter de doble ratlla a l'estany d'Ivars i Vila-sana

El dia mundial dels ocells a l'estany d'Ivars i Vila-sana va deparar una agradable sorpresa als assistents. En efecte, el dia 4 a la tarda mentre miravem els ocells de l'estany en Sergi Sales ens va avisar que acabava de trobar un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) al bosquet de ribera de cal Aragonès, a escassos metres del mirador de Vallmajor on es realitzava l'activitat. No cal dir que els més "friquis" dels ocells no ens vam voler perdre l'oportunitat d'observar una espècie ben rara a casa nostra, que era la primera vegada que s'observava a l'estany i que només havia estat detectada prèviament una vegada a les comarques de Lleida.

El mosquiter de doble ratlla és una petit ocell forestal de 10 cm de llarg i menys de 10 grams de pes que cria a Sibèria, a l’Est dels Urals, i hiverna al Sud-est Asiàtic (Tailàndia, etc...), pel que és molt rar a l'Europa occidental. Això vol dir que suposant que hagués vingut des de la zona de cria més propera i en línia totalment recta hauria volat aquesta tardor més de 5.200 km, que de ben segur deuen haver estat força més, tot una proesa per un ocell no més gran que un dit gros dels nostres.

Atenent que el diumenge encara es mantenia a la zona, cal pensar que durant els propers dies hi haurà peregrinació d'ornitòlegs que no es voldran perdre l'oportunitat d'afegir aquesta rara espècie a la llista.


Mosquiter de doble ratlla al bosquet de cal Aragonès. 04/10/2014. (c) Anna Varea Polo

Grupet d'ornitòlegs observant el mosquiter de doble ratlla al bosquet de cal Aragonès. 04/10/2014. (c) Núria Serra

Estany d'Ivars i Vila-sana en relació a l'àrea de cria del mosquiter de doble ratlla.